Flamförkläden



Av Lina


Jag har snöat in lite på sk flamförkläden och i helgen träffades vi skapare av "Blekingelivet" för att prata om projektet, spåna ideer, gräva runt i arkiv och museer, umgås och förbereda för ikat färgning till att väva egna flamförkläden.

Och vad är då ett flamförkläde? 

Jo, det är en typ av förkläde som vävdes i hemmen av bomullsgarn. De dominerande färgerna verkar vara starkt rosa i kombination med blått, lite vitt och gult. Mönstervarianterna är mycket varierade från diffusa till väldigt tydliga. Den skrikiga gula färgen förvånade mig väldigt, ascool! ( vi här på bloggen kallar dem med knallgult skämtsamt för spärrbands-förkläden, eller disco-förkläden :-)  )
De förkläden som bara är i blått och vitt bars tydligen dagen efter begravning. När de flerfärgade bars har vi inte helt lyckats klura ut ännu, om de nu hade något specifikt tillfälle att brukas.

Förklädena på bilderna är fotade på Blekingemuseum i Karlskrona, Blekingearkivet i Bräkne Hoby , samt på Karlshamns museum.











De här två skiljer sig från de andra då de är mycket ljusare och har helt andra mönster. Jag vet inte hur gamla de är alls. Kanske är de nyare och komponerade efter att Blekingedräkten komponerades?




Och dessa användes alltså dagen efter begravning.
Inte undra på att de är så välbevarade..inte mycket vardagsslitage på ett sådant plagg.




På grund av att vi hade så trevligt i helgen och hade så mycket att prata om så hann vi inte ikatfärga som det var tänkt, bara knyta om lite härvor med bomullsgarn. Men vi gör bara det nästa träff i stället. Nu har vi ju iaf börjat. 

Inlägg om vad vi faktiskt gjorde i helgen kommer strax.

Kommentarer

Populära inlägg