Blekingehelg!


Av Lina:

För ett tag sedan samlades vi i projekt Blekingelivet och tog en helhelg tillsamman. Kerstin kom ner till Blekinge med en hel väska med spännande saker.

Hon flyttade in på min övervåning och sedan kom Lisa och vi lagade pizza ihop och värmde upp stämbanden inför en lång och intressant kväll.



Efter maten var det dags för Kerstins resväska....den var full med böcker, pärmar med mönster, gamla dräktdelar och annat smått och gott.


Vi blev sittande på golvet till efter midnatt och läste texter, diskuterade, analyserade och klämde på textilier.

Dagen efter åkte vi till mitt jobb på Blekinge folkhögskola och var kreativa. Vi skulle binda om garn och färga med indigo till egna flamförkläden. Så mycket färgat blev det inte, men vi hann skissa, fundera och binda om lite garn i allafall.



Sen ballade vi ur lite...
Vi satte igång att prova dräktdelar.
Både Kerstins medhavda och de dräkter som vi har på mitt jobb. Lisa fick mest fota då hennes gravidmage liksom inte fick plats i varken i de flesta livstyckena eller kjolarna.
Jag snidade till och med om till en blekingsk mansdräkt! Kände mig som Pinocchio.






Under dagen hade min pojkvän Frans och en gammal Sätergläntanbekant, Mi, anlänt hem till Lisa där hennes man Nisse och Frans satte igång med maten så den var färdig när vi var klara på skolan.

Då alla vi ,utom Frans, gick på Sätergläntan ihop för ca 15 år sedan så blev det en riktig reunion! 
( Frans har också gått där, men bara en kortkurs och för bara fyra år sedan, det var då vi träffades)


Även denna kväll blev sen då vi hade ca 15 års prat att ta igen.

På söndagen var det dags för den stora museie-dagen. 
Vi hade hela Karlshamn museum plus arkivet för oss själva och gick och oh:ade och ah.ade i timmavis. Vi öppnade lådor och hittade grejer som var med i böcker, läste informationen i museiemontrarna och diskuterade och fotade..



Även Nisse och Frans var med och nördade ner sig bland textilier, fotdrivna svarvar ,gamla mekaniska grillar och ostformar i trä...


Uppe i arkivet hittade vi en massa vackra skatter som inte fick vara utställda i lokalerna. Vackra livstycken, vantar och särkar.

Dessa livstycken har definitivt sett sina bästa dagar..


Nederdel och detalj från brudlist i en av lådorna.



Vid 14-tiden hade Lisa ont i fogarna och Kerstin tog tåget hem. 
Snipp snapp snut så var den fantastiska helgen slut.
Vad vi har lärt oss och vad mycket fint vi sett!!

Fler bilder av vad vi hittade i gömmorna kommer snart.

Kommentarer

Populära inlägg