Härader och socknar i Blekinge

Av Kerstin


Jag, som inte bor eller har bott i Blekinge, har lite svårt att lokalisera mig när jag läser var de olika dräktdelarna är insamlade ifrån. Så därför har jag lånat en karta från Blekinge släktforskarförening för att tydliggöra detta. Nu kan det ändå vara så att de dräktdelar som finns bevarade på museer och föreningar inte helt säkert har sitt ursprung från det ställe där den är insamlad från. Det kan vara så att personen som har skänkt kommer från en viss ort och man har skrivit i uppteckningen var denna person bor. Eller så har dräktdelarna inköpts på auktion eller second hand och det därigenom har försvunnit ursprunget. Men intressant är det ändå att se var de olika socknarna och häraderna ligger. 

Detta livstycke kommer från Hasslö i Medelstads hd

Nästa livstycke är från Jämshög i Listers hd


Och denna från Karlshamn


Denna från Ramdala i Östra hd

Och till sist denna från Tving i Medelstads hd


Alla ser olika ut. Det som särskiljer den från Jämshög är att den har knäppning hela vägen upp. Tyvärr har jag inte hittat något foto på ett livstycke från västra Blekinge, men de ska finnas på Kulturen i Lund. Den sista skiljer sig även från de andra i och med att hela nederkanten vikts upp, kanterna längst upp mot halsen har vikts ut och förlängts, sidenbanden har satts en bit in på framstyckena och livet har försetts med knapp och knapphål. Detta utseende är utifrån empirens modeideal medan de andra har en rokokosnitt. 

Många museer har lagt upp sina samlingar av föremål och bilder på nätet, vissa på Digitalt museum (tex Nordiska museet) och andra på egna databaser som man kommer åt lättast från museernas egna hemsidor.


Kommentarer

Populära inlägg